Sigara ve obezite kanser yapıyor

Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye çeşitli nedenlerden dolayı kanser teşhisi konuyor.

 Sağlık Bakanlığı’ndan kanser uyarısı: Türkiye’de her yıl şişmanlık, kötü beslenme, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkileri, tütün ve alkol kullanımı gibi sebepler yüzünden 175 bin kişiye kanser tanısı konuluyor.Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi. Ülkemizde her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor… Kanser hastalarının üçte ikisi erkek…Obezite, kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güne ışığının zararlı etkileri gibi kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkili olan çevresel etkenler yüzünden insanlar kanser hastası oluyor.
Oysa doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebiliyor.4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle bir açıklama yayınlayan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabildiğini, tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süresinin uzatılabildiğini duyurdu.Açıklamada, Kanser Daire Başkanlığı’nın da üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından yayınlanan ‘kanser hakkında yanlış bilinenler” şöyle sıralandı: 
“1- Yanlış: Kanser bir sağlık sorunudur.
Doğru: Kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal ve ekonomik yönleri de olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur.
2- Yanlış: Kanser; gelişmiş ülkelerde, yaşlı ve refah düzeyi yüksek insanlarda görülen bir hastalıktır.
Doğru: Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir.
3- Yanlış: Kanser ölüm demektir.
Doğru: Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir.
4- Yanlış: Kanser benim kaderim, ondan kaçamam.
Doğru: Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir.”

Açıklama, Kanser Daire Başkanlığı’nın hastalığın kontrolüne yönelik yürüttüğü çalışmalar ise şöyle sıralandı:
+ Kanser hastalarının takibinde, dünya nüfusunun yüzde 8’i takip edilmektedir. Ülkemizde ise toplam nüfusun yüzde 27’si kanser gelişimi açısından aktif takip altındadır.
+ İzmir Kanser Kayıt Merkezimiz, Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu (IARC) tarafından, kendi ülkelerinin kanser kaydını yapacak yabancı uzmanların eğitimi için Bölgesel Eğitim Merkezi olarak belirlenmiştir.
+ Kanser önleme çalışmalarında tütün ve obezite ile mücadele devam edecektir. Ayrıca 2013 yılında, Türkiye Radon Haritalandırma ve Eylem Planı ile Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Eylem Planı hayata geçirilecektir.
+ KETEM’lerimizde “Erken teşhis hayat kurtarır!” prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir. Kanser taramaları 2013 yılında tüm illerde aile hekimliklerimize entegre edilecektir.
+ Uygulanan kanser tarama programlarının etkinliğinin artırılması için ulusal standartlar belirlenmiş ve yayınlanmıştır. Bu çerçevede; ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında devam edilen smear (sürüntü) programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile taranmaları sağlanacaktır.
+ Kanser tedavisi olan vatandaşlarımızın ağrı kontrolünde kullanılan morfinlere ulaşabilmeleri için merkezi olarak uluslararası morfin ithalatı ve yerli morfin üretim çalışmaları başlatılmıştır. Benzer şekilde ilk defa ulusal ilaç firmalarımızca yerli kemoterapiler üretilmeye başlanmıştır.
+ 2012 yılında pilot uygulama olarak bazı merkezlerde başlatılan palyatif bakım ünitelerimiz yurt genelinde yaygınlaştırılacaktır. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 200’ün üzerinde palyatif bakım merkezi kurulması hedeflenmektedir.Kaynak