
Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Dünyada en çok görülen 4. kanser türü olan mide kanseri, akciğer kanserinden sonra en ölümcül ikinci kanser türü olarak görülüyor
Erkeklerde kadınlardan 2 kat fazla rastlanan ve özellikle 60 yaş ve üstü yaşlarda görülen mide kanserine, ülkemizde yılda yaklaşık 20.000 kişi yakalanıyor.
Mide kanserinin görülmesinde beslenme alışkanlığının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Neolife Tıp Merkezi Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin “Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, az sebze ve meyve tüketimi, pişirme yöntemi olarak kızartma ve mangalın daha çok tercih edilmesi beslenme ile ilgili en sık rastlanan nedenler arasında bulunuyor.
Katkı maddesi içeren hemen hemen bütün gıdalarda bulunan nitrat ve nitrit tuzları (konserveler sucuk, salam, sosis vb.) midede kanserojen maddeye dönüşebiliyor. Nitrat alımı ise mide hücreleri üzerinde metaplazi (atipi) yaparak kansere zemin hazırlıyor” dedi.
Yanmış mangal eti de tetikliyor
Ülkemizde mangalda pişen etin fazla tüketilmesi ve etin tuzlanması mide kanseri için önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Yanmış et kanserojen madde içeriyor. Daha önce geçirilen mide ameliyatı da kansere zemin hazırlayan sebepler arasında yer alıyor. Kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde yüzde 8 ila 10 oranında etkili oluyor.
Erken dönemde belirti vermiyor
Erken evre mide kanserinin yüzde 80 oranında belirti vermeden geliştiğini ifade eden Dr. Derin, ileri evrede ise iştahsızlık, bulantı, kilo kaybı, halsizlik ve kansızlık belirtilerinin görüldüğünü söyledi. Hastalık, risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle teşhis edilebiliyor. Belirtiler mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu ortaya çıkıyor. Kaynak