
Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Angelina Jolie’nin meme kanseri riski sebebiyle memelerini aldırma ameliyatı olması, birçok insanın aklına meme kanseri belirtilerinin ne olduğu sorusunu getirdi…
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser ve kanserden ölüm nedeni. Tüm jinekolojik tümörlerden 3 kat daha fazla görülüyor ve maalesef oranı devamlı artarak 1960 yılından günümüze dek 20 kişide 1 kişiden, 8 kişide 1 kişiye oranına yükseliyor.
Kadınlarda çok yaygın bir hastalık olan meme kanserinin kesin nedeni ise hâlen bilinmiyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Vahit Özmen, Amerikan Kanser Birliği’nin her yıl 200 binden fazla yeni meme kanseri tanısı konulduğunu ve 40 binden fazla meme kanserli hastanın bu hastalıktan öleceğini tahmin edildiğini söyledi. Özmen, meme kanseri ile ile ilgili şunları anlattı.
Meme kanseri kadınlara özgü bir hastalık mı?
Meme kanseri yalnızca kadınlarda rastlanan bir hastalık değildir. Meme kanseri olan insanların 99 tanesi kadın 1 tanesi erkektir. Amerikan Kanser Birliği, yılda 1.500 – 2.000 arasında erkeğin bu hastalığa yakalanacağını tahmin etmektedir. Erkeklerde, memedeki kitlelerinin değerlendirmesi, kadınlardaki gibidir ( mamografi, ultrason ).
Meme kanseri riski yaşla birlikte artıyor mu?
Meme kanseri oranı 20 li yaşlarda çok düşüktür; kademeli olarak artar; 45-50 yaş arasında sabit bir oranda görülür; 50 yaşından sonra ciddi bir şekilde artış gösterir. Meme kanseri tanısı konan kadınların yüzde 50 sinin 65 yaşından büyük olması, bir kadının yaşamında yıllık incelemelerin ne denli önemli olduğunu gösterir. Ülkemizde yaptığımız bir çalışmada, tüm meme kanserlerinin %20’sinin 40 yaşından küçük kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir. Amerika ve Avrupa’da bu oran %5 kadardır. Demek ki, ülkemizde genç kadınlarda da meme kanseri sık görülmektedir.
Meme kanseri farklı özellikleri olan bir kanser türü mü?
Meme kanseri hastadan hastaya farklı özellikleri olan (heterojen) bir hastalıktır. Farklı kadınlarda, farklı yaş gruplarında, tümördeki farklı hücre yapısı ve özellikleri ile her hastada farklı şekilde davranmaktadır (farklı biyolojik davranış). Genç kadınlarda(40 yaşından küçük) daha hızlı seyretmektedir. Bu nedenle, bunlarda daha yoğun bir tedavi yapılmaktadır. ileri yaş hastalarda (70 yaşından büyük) meme kanseri, daha yavaş seyirlidir.
Meme kanserinin belirtileri nelerdir?
Meme kanserinde, memede bazı değişiklikler oluşabilir. Kadınlar, kendi kendini muayene sırasında buna dikkat etmelidir.
+ Meme ve memebaşında farklılık, memenin yanında ve/ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık
+ Memebaşının hassaslığı
+ Meme ve memebaşının görünümünde değişiklik
+ Memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik
+ Memebaşının içe dönmesi
+ Meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü)
+ Memebaşı akıntısı : Memebaşından kendiliğinden olan, tek taraflı, kanlı veya beyaz renkte bir akıntı önemlidir. Bu durumda hemen doktora müracaat edilmelidir. Bazı kadınlar, meme başını sıkarak akıntı geldiğini söylemektedirler. Bunu tavsiye etmiyoruz. Fibrokistik meme değişikliğinde memebaşından gri-yeşil renkte bir akıntı olabilir. Bu önemli bir belirti değildir.
Her ne kadar erken meme kanserinde kitleden dolayı ağrı/acıma olmasa da, memedeki ağrı, veya başka bir belirtinin sürmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Çoğunlukla kitle ile birlikte ağrı olması memede ani oluşan kistlerle ilgilidir.
+ Mikrokalsifikasyon (kireçlenme): mamografide küçük birbirine benzemeyen ve kümelenmiş kireçlenmelerin (mikrokalsifikasyon) görülmesi önemli bir bulgu olabilir. Bunu daha ileri değerlendirme gerektirip gerektirmediğne doktorunuz ve radyoloji uzmanı karar verecektir. Kaynak