Hiç Kırmızı et yemeyenler büyük sağlık tehlikesi ile karşı karşıyalar

Ben doktor değilim, o halde neden sağlık konusunda yazıyorum ? Çünkü yıllar önce yaşadığım bir olay bu konuyu kendi doktorumdan bilgi almama ve birçok doktorun bu konudaki raporlarını okumama sebep olmuştu. Bu bilgileri sizlerle paylaşıyorum. Yoksa doktorculuk oynayarak ukalalık etmek gibi bir niyetim yok.

Bazı Doktorlar genellikle kırmızı eti aşırı yemenin zararlarına karşı uyarırlar. Aşırı kırmızı et tüketimi, özellikle yağlı et veya yağda kızartılarak pişirilen etin haftada 2 kereden daha sık yenmesi LDL ( kötü ) kolesterolü, trigliserid ve kan yağlarını aşırı yükselterek damar sertliğine, kalp rahatsızlıklarına, yüksek kan basıncına ve kolon ( kalın bağırsak) kanserine yakalanma tehlikesini artırır. Mangalda ateşe değip kömürleştirilerek pişirilen et te kanser riskini artırır. Bu nedenle kırmızı etin yağsız olması, ızgara veya haşlama olarak pişirilmesi ve haftada 2 defadan fazla yenmemesi yendiğinde de tercihen sebze ile beraber yenmesi tercih edilmeli.

Ancak kırmızı eti hiç yememek veya yetersiz yemenin de yarattığı sağlık tehlikesi de çok ciddi. Kırmızı eti hiç yemeyenlerin değişik gerekçeleri var. Bazıları vejeteryan yani beyaz et te yemiyorlar. Bazıları hayvanların yemek İçin kesilmesini protesto ediyor, bazıları et yemeyerek kilo almamayı hedefliyor, bazıları ette zehirli maddeler olduğuna inanıyor.Kırmızı eti hiç yememe gerekçeleri ne olursa olsun bu insanlar sağlıklarını ciddi tehlikeye atıyorlar. Nedir bu tehlike ? B 12 Vitamin eksikliğidir.

Kırmızı et vücudumuzun sadece protein ihtiyacını karşılamaz. B 12.vitamininin en önemli kaynağı da kırmızı ettir. Başka kaynaklar kırmızı etin yerini dolduramaz. B 12 vitamininin vücudumuzda birçok görevi var ama en önemlisi sinir hücrelerimizi kaplayan miyelin kılıfın yapımında kullanılır. Bu miyelin kılıf bakır elektrik tellerini kaplayan plastik gibidir. Elektrik tellerinin plastik kaplaması zarar görürse elektrik kaçağı olur. Sinir hücrelerimiz de duyu organlarımızla beynimiz arasında uyartıların elektriksel olarak iletimini sağlar. Miyelin kılıf zarar görürse sinir sistemimiz iyi işlemez ve ciddi sinir hastalıkları oluşur. Sinir sisteminin tahrip olması kalp krizi dahil birçok başka ciddi hastalığa da sebep olur.B 12 vitaminin eksikliği işte bunlara sebep olur. Bunun en önemli sebebi de hiç kırmızı et yememektir.

Tabi yıllarca kırmızı et yemeyenlerde bu sorunlar gelişir yoksa bir ay kırmızı et yemedi diye kimsenin sinir sistemi tahrip olmaz. Aranızda vejeteryan olup ta hiç kırmızı et yemeyenler bana kızabilirler : ” Rasih ben hiç kırmızı et yemiyorum neden bunu yazıyorsun ?” diye. Cevabım “özellikle sizin için yazıyorum, sağlığınızı ne büyük bir tehlikeye attığınızın farkına varın diye” ” Ama ben yıllardır hiç kırmızı et yemiyorum hiç sağlık sorunum yok, doktorum da bir tehlikesi yok diyor. Vejeteryanlığı araştırdım bir tehlikesi yok” Bunu dıyorsanız size kesinlikle diyebilirimki araştırmanızda çok ciddi bir konuyu yani B 12 vitamin eksikliği konusunu atlamışsınız ve yanılgı içindesiniz. Bugüne kadar sağlık sorunu yaşamadınız demek bir gün aniden sinir sisteminiz çökmeyecek anlamına gelmez. Siz siz olun hiç kırmızı et yememe inadınızdan vazgeçin.

B 12 vitamin eksikliği aç karına yapılan kan testi ile birlikte idrarda yapılan methyl malonik asit testi ile bulunur. Bazı doktorlar sadece kan testini yeterli görürken diğer doktorlar kesinlikle idrarda methyl malonik asit testinin de gerektiği görüşündeler. Çünkü diyorlar bazen kanda B 12.vitamini eksik değilmiş gibi görünse de gene de eksik olabilir. Bu da idrar testinde ortaya çıkar. Hatta bu konuda Could it be B 12 ? ( B 12 olabilir mi ? ) adlı kitap yazmış iki doktor Dr. Sally M Pacholok ve Dr Jeffrey J. Stuart kan testi ile yetinen doktorları cehaletle suçluyorlar. İdrarda Methyl malonik asit testini her laboartuar yapamaz. Yapabilen laboratuar bulmak lazım. Yıllık olağan kan ve idrar testlerine herkes mutlaka kanda B 12 ve idrarda methyl malonik asit testlerini bir de protein sindiriminde oluşan zehirli bir madde olan homosistein seviye testini yaptırmalı. Kırmızı et yese de yemese de yaptırmalı. Çünkü birçok ınsanda B 12 vitamin emilim sorunu olduğu için bu vitaminin eksikliği bazı ınsanlarda kırmızı et yemelerine rağmen oluşabilir. Ben de öyle olmuştu.

Birçok ınsanda kırmızı et yediği halde B 12 vitamin eksikliği oluşabilmesinin sebebi bazı insanların emilim sistemi B 12 vitaminini kana yeteri kadar iyi ememiyor. Özellikle 60 yaşından sonra B 12 vitamin emilimi zorlaştığından bu yaştan sonra kırmızı eti düzenli yiyenler dahi B 12.vitamin testini yılda en az bir kez yaptırmalılar. Doktorunuz gerek yok bu teste dese dahi yaptırın. Birçok doktor B 12 vitamin eksikliği konusunu bilmiyor. Doktor olmayan ben mi biliyorum ? Hayır konu hakkında bilgili olan doktorlar biliyor ve uyarıyorlar. Emilimi zor olan bir vitamin. Tedavi çok kolay yutulan veya dil altı emilen B 12 vitamin hapları. Bunlar da emilemezse direkt kana enjeksiyonla belli aralarda örneğin birkaç ayda bir verilmesi. Bana haplar faydalı gelmişti.Kaynak