
Aenean ornare velit lacus, ac varius enim lorem ullamcorper dolore aliquam.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nden Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Canfeza Sezgin, stres ve depresyonun meme kanseri hücrelerinin kemiğe sıçramasını kolaylaştırdığını söyledi.
Günümüzde hastalıklara karşı direncin arttırılmasın da moralin iyi tutulması, stresin azaltılması ve inancın kuvvetlendirilmesinin önemi uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Kanser hastalıklarında tedavi kadar bu hususların da öneminin büyük olduğu söyleniyor. Erken evre meme kanseri hastalarının % 30′unun dolaşımında mayın gibi dolaşan kanser hücreleri bulunuyor. Bu kanser hücreleri organlara yerleşmedikçe ciddi bir tehlike oluşturmuyor. Ama stres, depresyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve şiddetli travmalar (büyük cerrahi operasyonlar gibi) vücut direncinin kırılarak kanser hücrelerinin organlara yerleşmesine neden oluyor.
Sinir sisteminin aşırı çalışması tehlike
17 Temmuz’da Plos Biology dergisinde yayımlanan birmakalede vücudumuzda strese yanıt olarak verilen sempatik sinir sisteminin aşırı çalışmasının meme kanseri hücrelerinin kemiklerde sıçrama (metastaz) yapmasını kolaylaştırdığı gösterilmiş. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nden Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Canfeza Sezgin, “Deney hayvanlarında yapılan bu araştırmada kalp ritmini düzenleyici ve sempatik sinir sistemini baskılayan ilaç propranolol’ün strese bağlı gelişen kemik metastazını engellediği de gösterilmiş. Buna göre strese bağlı olarak verilen hormonal yanıtlar kemiklerde kanserin yerleşmesine uygun ortam hazırlamaktadır. Sempatik sinir sistemi, kemiklerde rankl ismi verilen sinyal molekülünü arttırır; o da meme kanseri hücrelerinin kemikte yerleşmesini ve hareketini arttırır” ifadesini kullandı.
Psikiyatr ve psikolog desteği
Tıbbi Onkolog Doç. Dr. Canfeza Sezgin şu açıklamaları yaptı: “Yeni klinik çalışmalar meme kanseri tedavisi almış kadınlardan stres ve depresyon içinde olanların, stres veya depresyonu olmayanlara göre yaşam sürelerinin belirgin şekilde daha kısa olduğunu gösteriyor. Stres ve depresyon, sempatik sinir sistemini uyarıyor. Normalde kısa süreli uyarılar hayatta kalma için gerekli ama uzun süreli olan uyarılar vücuttaki dengeleri anormal şekilde değiştirir. Sadece meme değil bütün kanser hastalarında stres ve depresyonun azaltılması kanserin metastaz yapmasının engellenmesinde beklenmedik yararlar sağlayabilir. Seçilmiş yüksek riskli hastalarda stres ve depresyon tedavilerinin yanı sıra ucuz ve etkin bir kalp ilacı olan propranolol’ün kullanılması yararlı olabilir. Bu konuda çalışma yapılmasına ihtiyaç bulunmakta. Stres ve depresyonu olan insanların mutlaka psikiyatr uzmanı ve psikolog yardımı almaları gerekir. Stres veya depresyon ilaçlarını yan etkileri nedeni ile kullanamayan hastalarda da doğal desteklerden yararlanılabilinir. Strese karşı faydalı olan, doğal antidepresan, hafıza ve kuvvet arttırıcı rhodiola rosea ile propolis önerebilirim. Ayrıca B vitamin kompleksi de stresi azaltmada oldukça yararlıdır.”Kaynak