Sağlıklı mangal keyfi için 6 ipucu

Yazın gelmesiyle mangal sezonu da açıldı. Fakat araştırmalar keyfe karşı: Kömür ateşinde pişirilen etin kanser riskini artırdığı biliniyor. MD Anderson Kanser Araştırma Merkezi’ne göreyse riski azaltan altı yöntem var

fft5_mf742425 1. Hazır etlerden uzak durun
Amerika Kanser Araştırma Enstitüsü’ne göre salam, sucuk, pastırma ve jambon gibi hazır et mamulleri vücutta DNA değişikliğine yol açtığı gibi, bağırsak kanseri riskini de artırıyor.
2. Kırmızı et tüketİmİnİ kısıtlamaya çalışın
Biftek, pirzola, bonfile gibi kırmızı et ürünlerinin yüksek miktarda tüketilmesi de kanser riskini artıran faktörlerin başında geliyor. Bunun yerine derisiz tavuk göğsü veya balık pişirilmesi daha sağlıklı. Ancak kırmızı etten vazgeçemiyorsanız, tüketiminizde aşırıya kaçmamak ve kendinizi sınırlandırmak gerekli.
3. Aşırı pİşİrmeyİn
Fazla pişmiş, yanmış veya üzerinde is kalmış etler bünyesinde genlerde değişikliğe yol açabilecek, mide ve bağırsak kanseri riskini artıracak zararlı maddeler içeriyor. 
* Daha az yağ oranı içeren ve diğer etlere oranla daha hızlı pişen balık tercih edin. 
* Etinizin üzerine çok hafif yağ ilave edin. Yağ ete kömür gibi yabancı maddelerin yapışmasını engeller. 
* Etinizi mangala atmadan önce mikrodalga fırında 2-3 dakikalığına pişirin. Mangal üzerinde daha az pişmiş et daha sağlıklıdır. 
* Düşük sıcaklıkta pişirin. Ateş ile et arasındaki mesafenin artması pişme süresini artırır. 
* Mangalınızın bakımını yapın. Her kullanımdan sonra mangalınızın bakımını yapmak ve temiz tutmak, zararlı maddelerin bir sonraki yemeğinize bulaşmasını engeller. 
4. Etİ marİne edİn
Etinizi biberiye, tarhun ve adaçayı gibi bitkisel maddeler kullanarak şarap veya limon suyu ile marine edin. Yarım saatliğine marine edilmiş bile olsa kanser riskini diğerlerine oranla büyük ölçüde azaltırsınız.
5. Sırf et pişirmeyin, mönüde kömürde sebze meyve de olsun
Her ne kadar lezzetsiz görünse de, et yerine sevdiğiniz sebze hatta meyve közlemeniz vücudunuza kanserle mücadele eden vitamin ve besinler sağlayacaktır. Ayrıca: 
* Sebzenize bir tutam biber, tuz ve sirke ekleyin. 
* Patates ve mısır dahi olsa sebzenizin kabuğunu soymayın. Kabuk sebzelerinizin kurumasını önler ve ‘Vitamini kabuğunda’ sözünü haklı çıkarırcasına bünyesinde kanserle savaşacak maddeler bulundurur. 
* Eğer meyve közlüyorsanız, üzerine bir miktar tarçın veya bal ilave edin.
6. Yağları ayırın
Yağın içinde bulunan maddeler dumanla birlikte kansere neden olan hidrokarbonlara dönüşür ve bu maddeler ete yapışır. Bu riski azaltmak için yağlarını azaltmanız veya az yağlı et tercih etmeniz gerekmektedir.kaynak